Kaarten: Google Earth Studio
Longread en animaties: Jan Straetmans & Bart Hebben.
Salim Toorabally, een 41-jarige Mauritiaan, zal die avond van een anonieme bewakingsagent transformeren in een wereldwijd gevraagde spreker over stadionveiligheid, meervoudig gedecoreerd Frans staatsburger en eregast op het EK 2016. De reden: ergens tussen halfacht en kwart voor negen ontzegt hij aan poort L van het Stade de France een twintigjarige man de toegang tot het stadion omdat die geen ticket bij zich heeft.
“Hij is een minuut of tien aan de omheining blijven staan”, verklaart Toorabally later aan de politie. “Hij zei dat hij zijn neef ging bellen. Daarna vertrok hij in de richting van poorten H, G en D.”
De tien minuten waarin Bilal Hadfi niet weet waarnaartoe zijn cruciaal en levensreddend voor een groot aantal mensen. De voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland wordt om 21.01 uur op gang gefloten, en er lijkt onder de terroristen te zijn afgesproken dat Hadfi moet zien binnen te geraken om zijn bommengordel tot ontploffing te brengen bij de start van de wedstrijd. Onderzoekers vermoeden dat het de bedoeling was dat de twee anderen, de Iraakse IS-strijders Ahmad al-Mohammad en Mohammed al-Mahmod, na de evacuatie van het stadion de vluchtende massa zouden opwachten en dan toeslaan.
Bestandsmapje
13 november 2015 was een rampzalige dag, maar als hij helemaal volgens plan was verlopen, was hij nog veel rampzaliger geweest. Dat valt op te maken uit een bestandsmapje dat op 7 november om 4.32 uur ’s ochtends is aangemaakt op de later teruggevonden HP ProBook van de terroristen.
Het mapje draagt de naam ‘13 november’ en bevat vijf submappen: ‘groep Omar’, ‘groep Fransen’, ‘groep Schiphol’, ‘groep Irakezen’ en ‘groep metro’.

Van de vijf aangeduide terreurcellen zullen er twee uiteindelijk niet in actie komen. Osama Krayem en Sofien Ayari, die uit gebied komen dat door Islamitische Staat (IS) bezet is, nemen die avond wel met een enkel ticket een autocar aan het Brusselse Noordstation en reizen naar de luchthaven van Schiphol, maar kopen daar gewoon een nieuw ticket en keren terug. Krayem zal achteraf tijdens ondervragingen beweren dat ze “enkel lockers moesten gaan bekijken”. Dat is ook de versie waarmee hij straks ook op het proces in Parijs het assisenhof denkt te kunnen overtuigen.
De ‘groep metro’ was volgens de onderzoekers wellicht voorbestemd om te bestaan uit de IS-strijders Adel Haddadi en Muhammad Usman, maar de Algerijn en de Pakistaan zijn tijdens hun vlucht eerst door de Griekse en daarna de Oostenrijkse autoriteiten betrapt op valse papieren en zijn niet uit Oostenrijk weggeraakt. In hun latere verhoren geven Haddadi en Usman aan dat ze geen idee hebben wat hun taken zouden zijn geweest.
De drie resterende cellen, goed voor elf terroristen, zijn elk met aparte huurauto’s naar Parijs gekomen en verspreid over enkele dagen eerder door Salah Abdeslam gehuurde kamers in Alfortville en Bobigny, vlak bij de doelwitten.
Bilal Hadfi is op donderdagavond 12 november vanuit een safehouse in Jette vertrokken in een Volkswagen Polo met aan boord ook de Franse IS-strijders Fouad Mohamed-Aggad (23), Ismaël Mostefai (29) en Samy Amimour (28). Dit viertal is voorbestemd voor de concertzaal Bataclan. Met zijn vieren checken ze in het Appart Hotel in Alfortville in. De vier genieten een blind vertrouwen van leider Abdelhamid Abaaoud. Hijzelf, behorend tot de ‘groep Omar’ (genoemd naar zijn IS-alias), verblijft in Bobigny.
Daar verblijft ook Mohamed Abrini, de latere ‘man met het hoedje’ in Zaventem. Hij heeft geholpen met het boeken van hotelkamers en het huren van auto’s. Salah Abdeslam vertelt hem op donderdagavond bij een hamburger in een fastfoodrestaurant dat ook hij wordt verondersteld de volgende dag als martelaar te sterven. Abrini ziet dat niet zitten en laat zich met een taxi naar Brussel terugvoeren.
Van zodra dat ter ore komt van Abdelhamid Abaaoud verhuist Bilal Hadfi van Alfortville naar Bobigny. Hij wordt op het allerlaatste moment toegevoegd aan de ‘groep Irakezen’ die zich moeten opblazen in of aan het Stade de France. Het kan een deel van de verklaring zijn waarom de aanslag in het voetbalstadion mislukt, of toch zo goed als.