Dit zijn de 25 beste series van 2019

Welke serie is het bingen waard en welk feuilleton kan je beter skippen? Geen beter moment om erover na te denken dan nu. Onze redactie gidst u ter inspiratie door het gigantische aanbod met een eigenzinnige, volstrekt subjectieve top 25 van de beste fictiereeksen van vorig jaar.

When They See Us

We kunnen kort zijn: When They See Us was vier afleveringen lang nooit minder dan absolute toptelevisie. Niet alleen omdat regisseur Ava DuVernay (Selma) de blijvende, verontrustende rassenongelijkheid in de VS aankaart, maar ook omdat je niet anders kunt dan meeleven met het onrechtvaardige lot van deze topcast. Een mokerslag.

Te zien op Netfix.

Bekijk hier: waarom When They See Us de beste serie van 2019 is

Lees meer

Chernobyl

Soms is de realiteit straffer dan fictie. Chernobyl laat zien wat er zich voor, tijdens en na de ontploffing van de plaatselijke kerncentrale rond de Russische stad afspeelde. De makers combineerden de feiten met fictie-elementen en goten er een ijzingwekkende soundtrack overheen. Dat levert vijf uur absolute toptelevisie op.

Nu op Telenet Play. Dit voorjaar te zien op Canvas.

Lees ook: Chernobyl is naast een fantastische serie ook een parabel voor onze tijd

Lees meer

Watchmen

Het late tv-vervolg op een 33 jaar oude cultstrip over gemaskerde helden werd een prikkelende observatie over de raciale – nee, zeg gerust: menselijke – verhoudingen in het hedendaagse Amerika. U hoeft niet eens die originele graphic novel te hebben gelezen om te genieten van deze opzwepende update: het verhaal van weleer vormt alleen maar de mythische grondlaag onder een verse vertelling die aantoont hoe weinig er au fond is veranderd sinds de doemsklok een eerste keer luidde in de eighties.

Te zien op Telenet Play.

Lees meer

Fleabag (seizoen 2)

Fleabag? Nooit van gehoord? Het zou zomaar eens kunnen, want de serie was lange tijd alleen te zien op Amazon, niet meteen een publiekstrekker hier. Zonde. Want de reeks is van het beste wat er de voorbije jaren te zien was. Geschreven door Phoebe Waller-Bridge (zie ook Killing Eve), die ook zelf de hoofdrol van Fleabag voor haar rekening neemt. Een disrupte familie, relaties die gedoemd zijn om te mislukken, tragiek en humor,… En seizoen 2 is zowaar nog beter, met dank aan een liefdeshistorie tussen Fleabag en een priester. Amen.

Op Amazon.com en Lumiereseries.be.

De twaalf

Zelfs voor er één minuut was uitgezonden durfde je al je kind erop verwedden dat De twaalf een succes ging zijn. Je had de cast (Josse De Pauw! Maaike Neuville! Johan Heldenbergh! Maaike Cafmeyer!), de spanning van een goede oude whodunit en het ideale decor van een afgesloten jurykamer vol getormenteerde figuren. Akkoord: The Usual Suspects-niveau haalt de reeks niet, maar in het lijstje van beste series van het afgelopen jaar mocht De twaalf toch ook niet ontbreken.

Te zien op Eén en VRT NU.

Lees ook: Pfff, wéér Maaike Neuville? Maar lang duurde mijn ongenoegen niet

Lees meer

Big Little Lies (seizoen 2)

Dat het leven in gigantische villa’s met fantastische zeezichten niet altijd over rozen gaat, leerden we al in het eerste seizoen van Big Litte Lies. Een reeks die toen al bol stond van het acteertalent. Voor seizoen 2 deden de makers daar nog een schepje bovenop door Meryl Streep naar Monterey te lokken. Zij ontpopt zich in dit vervolg in no time to ster van de reeks. Een verdienste als je weet dat ze de schermtijd moet delen met onder andere Nicole Kidman en Reese Whiterspoon.

Te zien op Telenet Play.

Lees ook: Big Little Lies wordt in seizoen 2 pas echt interessant. En dat is te danken aan één vrouw

Lees meer

Succession (seizoen 2)

In evenredige delen familiesoap en observatie over de condition humaine: dat was Succession ten voeten uit in zijn superieure tweede seizoen. Macht en rijkdom lijkt het enige wat de telgen van het oppermachtige Roy-imperium definieert als mens; het maakt een krabbenmand van hun media-imperium, waaraan dit jaar – met een vijandige overname in het verschiet – heftiger dan ooit werd geschud.

Te zien op Telenet Play.

Lees meer

Studio Tarara

Sex, drugs, rock ‘n’ roll en een behoorlijke portie #MeToo. Dat waren als we de scenario’s van Studio Tarara mogen geloven de hoofdingrediënten van de beginjaren van VTM. Met Studio Tarara waagde productiehuis Shelter zich voor het eerst aan een dramareeks. En dat werd meteen een voltreffer. Decors die je terugkatapulteren naar de glorieuze jaren ’80, fantastische acteerprestaties en een spanningsboog die je naar het uiterste puntje van je stoel laat schuiven.

Te herbekijken op VTM GO.

Lees meer

Game of Thrones (seizoen 8)

Toegegeven: het heeft uren deliberatie gekost. Is een fantastische serie die zeven seizoenen lang begeestert, maar finaal, in de langverwachte laatste afleveringen, in die mate teleurstelt dat je bijna de televisie door het venster keilt, nog altijd de top tien waardig? Ja dus. Nog net.

Te zien op Telenet Play.

Lees meer

Bojack Horseman (seizoen 6)

Je zou het niet verwachten van een paard, maar ook die dieren kunnen ons levenslessen leren. En het is des te verrassender als dat paard Bojack Horseman heet. Egocentrisch, nihilistisch en verslaafd. Niet meteen iemand om mee te dwepen Maar doorheen al zijn gitzwarte humor en cynische oneliners zet hij ons kijkers op onze plaats met zijn real talk. Zelfs na zes seizoenen blijft hij onovertroffen.

Te zien op Netflix.

Lees ook: Waarom ik enkel mensen date die Bojack kunnen quoten

Lees meer

Stranger Things (seizoen 3)

Naar Stranger Things hoef je niet per se te kijken voor de verhaallijn. Net als in de vorige twee seizoenen roert er zich opnieuw een monster in een of andere donkere dimensie waar onze minderjarige helden mee af moeten rekenen. Niets nieuws onder de zon dus. Gelukkig geldt dat ook voor de uitstekende acteerprestaties en de onweerstaanbare eighties-vibe waar de hele reeks in baadt. Een combo die ons nu al doet uitkijken naar seizoen vier.

Te zien op Netflix.

Lees meer

Undercover

Ja, het duurt even voor je de reflex ‘Ha, kijk daar, Tom Waes’ kunt bedwingen wanneer de genaamde Tom Waes als de undercoveragent uit de titel van deze reeks in beeld komt. Maar eens je dat euvel voorbij bent, hou je misschien wel de beste politiethrillerreeks ooit over uit de Lage Landen. Dat de reeks losjes gebaseerd is op ware feiten doet de geloofwaardigheid van het verhaal veel deugd. Tweede seizoen is op komst!

Lees ook: Dit is misschien wel de strafste stunt van Tom Waes (tot nu toe)

Lees meer

Russian Doll

Wat als je dezelfde avond steeds opnieuw zou beleven? Kan aangenaam zijn, zeker als het een leuke avond was. Maar wat als je die avond stierf? Het is wat Nadia meemaakt, een 36-jarige vrouw die stierf na een feestje voor haar 36ste verjaardag. Ze komt in een tijdlus terecht waarin ze moet uitzoeken wat er met haar scheelt en hoe het komt dat ze net dat moment alsmaar opnieuw beleeft. Origineel en intrigerend, ideaal voor een avondje bingen.

Te zien op Netflix.

The Handmaid's Tale (seizoen 3)

Het eerste seizoen van The Handmaid’s Tale gaf al een aardig voorproefje van hoe de hel eruit zou kunnen zien. In seizoen twee gaan the powers that be in de fictieve staat Gilead nog een stapje verder. Met een alweer verbluffende Elisabeth Moss in de hoofdrol en een aantal fotografisch quasi perfecte scènes die de koude rillingen over je rug doen lopen. 

Lees meer

Silicon Valley (seizoen 6)

Al vijf seizoenen lang proberen de computernerds achter het fictieve Pied Piper het internet opnieuw uit te vinden. In het zesde en laatste seizoen is het eindelijk zo ver. Ook deze laatste keer doen de scenaristen wat ze de voorbije vijf seizoenen zo briljant deden: de vinger aan de pols houden bij wat er in het echt tech-wereldje gebeurt om er vervolgens zonder mededogen de draak mee te steken.

Te zien op Telenet Play.

Mindhunter (seizoen 2)

Je komt wel eens mensen tegen die Mindhunter ‘saai’ vinden. Dat lijkt een misverstand, mogelijk ingegeven door het feit dat in deze serie over een aantal van de beruchtste seriemoordenaars uit de Amerikaanse geschiedenis nooit een moord is te zien. De moordenaars zitten al achter de tralies als ze worden ondervraagd door een nieuwe afdeling van de FBI, de Serial Crime Unit. Het tweede seizoen is persoonlijker – het gaat meer over de levens van de onderzoekers – maar blijft fascinerend. Zelfs al is er geen moord te zien.

Te zien op Netflix.

Sex Education

Wie dacht dat Gillian Anderson alleen kon schitteren in donkere, mysterieuze rollen moet dringend eens Sex Education checken. Daarin speelt ze een seksuologe die tot groot afgrijzen van haar puberzoon wel heel open en bloot over haar en zijn -onbestaande- seksleven praat. Tot de zoon in kwestie merkt dat seksadvies een gegeerd goed is bij zijn puberende leeftijdsgenoten en besluit in zijn moeders voetsporen te treden. Origineel, herkenbaar en vooral onweerstaanbaar grappig.

Te zien op Netflix.

Lees meer

The Crown (seizoen 3)

Je hele cast vernieuwen is meestal het recept voor een catastrofe. In The Crown met de niet minder dan briljante Olivia Colman als ‘nieuwe’ koningin Elisabeth II drijft die beslissing de kwaliteit juist nog op.  Maar het enige wat wij willen weten is: zou de echte Queen stiekem Netflix zitten bingen voor deze lekker ouderwetse topreeks over haar eigen leven?

Te zien op Netflix.

Lees ook: Olivia Colman triomfeert opnieuw met majestueus acteerwerk in The Crown

Lees meer

The Deuce (seizoen 3)

Het slotseizoen van The Deuce eindigde niet prettig voor sommige personages, en die pijn priemt door naar het hart van de kijker. Showrunner David Simon deed u namelijk drie jaar lang, op een gewiekste manier, al die randfiguren uit de opkomende porno-industrie hartgrondig graag zien, waardoor het afscheid des te harder aankomt. Zeker wanneer ze – door ontwikkelingen die ver boven hun hoofd worden bedisseld – bijna letterlijk van het plaveisel van Midtown worden gekeerd.

Te zien op Telenet Play.

Peaky Blinders (seizoen 5)

Iedereen die er ooit naar heeft gekeken, zal het volmondig beamen: Peaky Blinders is verslavender dan nicotine, whiskey sour en coke samen. Cillian Murphy als protagonist Thomas Shelby is een wandelend sekssymbool, ondanks/dankzij het geweldig vettige Birminghamse accent. En seizoen 5 is zo mogelijk nog beter, spannender en heftiger dan alle vorige.

Te zien op Netflix.

Lees meer

The Devil Next Door

Making A Murderer, Wild Wild Country, The Staircase, Evil Genius,… De voorbije jaren hebben we onze portie true crime wel gehad. Maar naar The Devil Next Door, over John Demjanjuk die ervan verdacht wordt een verschrikkelijke nazikampbewaker te zijn geweest, bleven we toch kijken. Misschien niet zo diepgaand als de eerdere voorbeelden, maar The Devil Next Door doet je vragen stellen. Over hoe iemand zo’n dingen kan doen, of je als uitvoerder even verantwoordelijk bent als de leiders die je oplegden dat te doen.

Te zien op Netflix.

Barry (seizoen 2)

Een oorlogsveteraan die na een passage in Afghanistan met posttraumatische stress worstelt, hoopt op een carrière als huurmoordenaar maar uiteindelijk in een acteeropleiding belandt. Het universum waarin Barry zich beweegt, is zo krankzinnig dat het wel fantastische televisie op moet leveren. Het eerste seizoen was goed voor dertien Emmy-nominaties. Het tweede seizoen is zo mogelijk nog beter.

Te zien op Telenet Play.

Euphoria

Echt happy word je niet van het kijken naar Euphoria. Martelende onzekerheid over identiteit, drugsverslaving, misbruik, zelfmutilatie en suïcidale neigingen, om maar eens een paar plotlijntjes te noemen. En dat zit allemaal al in de eerste aflevering. Het maakt het niet altijd makkelijk om naar Euphoria te blijven kijken, maar de jonge acteurs stralen zoveel leven uit, dat je toch aan boord blijft.

Te zien op Telenet Play.

Lees meer