De 50 boeken van 2021

De Morgen selecteert

Verrassende vaste waarden waren er, straffe nieuwkomers en grandioze herontdekkingen. De stress bij onze boekenredactie was bijna tastbaar bij het samenstellen van deze boekentop 50.

Met bijdragen van Dirk Leyman, Marnix Verplancke, Bart Eeckhout, Els Maes, Maarten Rabaey en VK.

Fleur Jaeggy, De gelukzalige jaren van tucht

Onmiskenbaar was boekenjaar 2021 het jaar van de herontdekkingen. Uitgevers zochten en vonden talloze vergeten klassiekers en verborgen parels. Zo beleeft de Zwitsers-Italiaanse Fleur Jaeggy (80) nu haar finest hour, tot op de voorpagina’s van The New York Times. Jaeggy, die nog op een mosgroene oude Hermestypemachine werkt, is een kaliber apart. Zelden is het claustrofobische, naoorlogse kostschoolleven prangender onder woorden gebracht dan in het nu vertaalde De gelukzalige jaren van tucht. Er slaat een geraffineerde verontrusting af van deze roman, over de fascinatie van een 14-jarige vertelster voor de ongenaakbare Frédérique. Jaeggy kristalliseert haar thema’s haarfijn uit: van genadeloze obsessie tot emotionele distantie en sluimerend geweld. Jaeggy schrijft bovendien zinnen van een gietijzeren schoonheid. (DL)

Koppernik, 18,50 euro. Vertaling Annegret Böttner en Leontine Bijman.

Jonathan Franzen, Kruispunt

We zullen er geen doekjes om winden. Na Zuiverheid – zes jaar geleden – hadden we geen goed oog in de verdere schrijverscarrière van Jonathan Franzen. Het boek was wijdlopig, ongeïnspireerd en soms ronduit vervelend. Maar kijk, dan komt hij met Kruispunt, het eerste deel van wat een trilogie over het gezin Hildebrandt moet worden. Kruispunt speelt veertig jaar geleden, in de aanloop naar Kerstmis 1971, en alle gezinsleden voelen dat ze keuzes moeten maken in hun leven, keuzes die het bestaan van het gezin wel eens zouden kunnen bedreigen.

Een roman van Franzen herken je meteen aan zijn golvende zinnen, zijn fijne humor die je vaak doet glimlachen maar nooit schateren en zijn ongelooflijk psychologisch inzicht. En aan zijn thematiek natuurlijk, het hopeloze gevecht van de mens tegen zijn niet af te wenden lot. (MV)

De Bezige Bij, 25 euro. Vertaling. Peter Abelsen.

Lees meer

Maxim Osipov, De wereld is niet stuk te krijgen

Een hoopgevende titel in pandemische tijden, voor een boek dat eerst schuchter maar daarna in ijltempo de internationale lezersharten veroverde dankzij de unieke, onopgesmukte verteltoon, zwarte humor en perfect gedoseerde ironie.

Een Russische cardioloog, werkzaam op het platteland, die de pen ter hand neemt. Het klinkt ongewoon. Wordt de gezapige pijproker Maxim Osipov (°1963) net daarom weleens vergeleken met Anton Tsjechov en Michael Boelgakov, ook schrijvende artsen?

Osipovs onsentimentele verhalen palmen je meteen in: gedreven en genadeloos, vol vermakelijke situaties. Zijn diagnose van het hedendaagse Rusland spaart geen heilig huisje. Mogen we qua taal ook spreken van chirurgische precisie? En er is mededogen voor die slordige Russische ziel: ‘De provincie is als een warm en niet al te schoon huis dat toevallig wel je huis is.’ (DL)

Van Oorschot, 25 euro. Vertaling Yolanda Bloemen en Seijo Ypema.

Lees nu

Damon Galgut, De belofte

Vanwege zijn korte en feitelijke zinnen wordt de Zuid-Afrikaan Damon Galgut weleens met zijn landgenoot J.M. Coetzee vergeleken. In het onlangs met de Booker Prize bekroonde De belofte brengt hij ‘een even smakelijke als grimmige familiesatire, die leest als een allegorie op drie decennia politiek en moreel falen in zijn thuisland’, vond Het Parool. Hamvraag: ‘Bestaat echte rechtvaardigheid in deze wereld?’ (DL)

Querido, 21,99 euro. Vertaling Rob van der Veer.

Lees meer

Lauren Groff, Matrix

Over de 12de-eeuwse Marie de France is niet veel bekend. Dat ze naar Engeland werd gestuurd om een klooster te leiden en dat ze er de Laïs schreef, een verzameling hoofse gedichten. Lauren Groff vult haar leven met veel stilistische bravoure verder in en laat haar armzalige en door halfgare nonnen bevolkte klooster uitgroeien tot een bloeiende vrouwengemeenschap, met haar eigen Eva-religie. (MV)

De Bezige Bij, 23,99 euro. Vertaald door Lucie Schaap.

Ai Weiwei, Duizend jaar vreugde en verdriet

De dissidente Chinese kunstenaar Ai Weiwei kwam in de cel op het idee om ‘alles wat ik over mijn vader wist op te schrijven en mijn zoon Ai Lao eerlijk te vertellen wie ik ben. (….)’ Het resultaat is het biografische Duizend jaar vreugde en verdriet. Weiwei krabt met dit magnum opus de dunne laag vernis van het hedendaagse Chinese staatskapitalisme en onthult een nietsontziende 21ste-eeuwse tech-dictatuur. (MR)

Lebowski Publishers, 26,99 euro. Vertaling Koos Mebius & Gertie Mulder.

Lees meer

Tobi Lakmaker, De geschiedenis van mijn seksualiteit

Dé literaire revelatie van 2021 bleek een zesentwintigjarige filosoof-voetballer die voor de kost in een Amsterdamse pizzeria werkte en in de loop van het jaar van ‘zij’ naar ‘hij’ transitioneerde. Lakmaker schrijft met humor en lef, en lokt je zo binnen in deze autobiografische roman vol ontroering, twijfels, eenzaamheid en diepe melancholie. De vertaal- en filmrechten zijn al verkocht. (EM)

Das Mag, 22,50 euro.

Irene Vallejo, Papyrus. Een geschiedenis van de wereld in boeken

Een sprankelende, ja wervelende tocht door de geschiedenis van boek en bibliotheek, dat biedt de Spaanse classica Irene Vallejo in Papyrus, een uiterst leesbare turf waarmee ze de wereld veroverde. Vallejo weet perfect wanneer ze haar verhalen met anekdotiek en weetjes moet doorspekken, van de Feniciërs en de Alexandrijnse bibliotheek tot Mao Zedong als beginnend boekhandelaar. Boekengekken vallen hierbij geheid in katzwijm. (DL)

Meulenhoff, 29,99 euro. Vertaling Adri Boon.

Peter Terrin, Al het blauw

Zuinig van taal maar toch heel suggestief. In het bijwijlen filmische Al het blauw katapulteert Peter Terrin ons naar de donkere late jaren 1980, met de onder druk staande romance tussen twintiger Simon en de gehuwde, oudere Italiaanse barvrouw Carla. Economische onzekerheid en een onuitwisbare doelloosheid: er schuilen subtiele dreigingen in deze roman die ook een evocatie van Terrins eigen jeugd is. (DL)

De Bezige Bij, 21,99 euro.

Alejandro Zambra, Bijna een vader

In zijn toegankelijkste boek tot op heden koppelt literaire legende Alejandro Zambra het verhaal van een vader en een stiefzoon aan dat van het lot van de dichter in de Chileense samenleving. En dat is niet mis, zo blijkt, want in een land waar weinigen na een paar decennia dictatuur en neoliberaal beleid nog iets hebben om echt trots op te zijn, zijn dichters helden. Spits, pertinent en grappig. (MV)

Meridiaan, 26,99 euro. Vertaling Brigitte Coopmans.

Lees meer

Colson Whitehead, Harlem Shuffle

Colson Whitehead wil iedere keer een ander boek schrijven. Zijn nieuwste is daarom een komische misdaadroman geworden, over Ray Carney, uitbater van een kleine meubelzaak in het Harlem van de vroege jaren 1960, die tegen zijn wil door zijn neef meegetrokken wordt in een paar smerige zaakjes. Een hele pief vindt hij zichzelf, tot hij de echte machthebbers van New York ontmoet. (MV)

Atlas Contact, 22,99 euro. Vertaling Harm Damsma.

Lees meer

Michael Pye, Antwerpen. De gloriejaren

Antwerpen beleefde zijn glorietijd in de eerste helft van de 16de eeuw, toen vrede en verdraagzaamheid van de stad het centrum van de wereld maakten. Michael Pye ging op zoek naar de mensen die toen echt het verschil maakten: de handelaars en de bankiers, de schilders en de schrijvers, de kaartenmakers en de filosofen. Thomas More liet niet toevallig zijn Utopia op de Grote Markt beginnen. (MV)

De Bezige Bij, 29,99 euro. Vertaling Pon Ruiter en Annemie de Vries.

Lees meer

Edmund de Waal, Brieven aan Camondo

Keramist Edmund de Waal maakte elf jaar geleden furore met De haas met de ogen van barnsteen, nu verdiept hij zich opnieuw op schitterende wijze in een Joods familieverhaal. Centraal staat een merkwaardig huis aan de Rue de Monceau in Parijs. Via brieven aan Moïse de Camondo, een telg uit een rijke bankiersfamilie, ontrafelt hij zorgvuldig de geheimen van het stadspaleis, nagelaten als kunstmuseum. (DL)

De Bezige Bij, 21,99 euro. Vertaling Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre.

Sandra Langereis, Erasmus: dwarsdenker

Erasmus kennen we van zijn Lof der zotheid, maar wie was deze humanist nu echt? Een integere intellectueel, zo blijkt, die het aan de stok kreeg met de conservatieve katholieken uit Leuven en de misschien nog wel conservatievere protestant uit Wittenberg. Want Erasmus was geen wegbereider van Luther, zoals we wel eens denken. Met diens terugkeer naar de oorsprong was hij het grondig oneens, zo blijkt uit dit boek waarmee Langereis de Libris Geschiedenisprijs won. (MV)

De Bezige Bij, 39,99 euro.

Yoko Ogawa, De geheugenpolitie

Deze dystopische roman veroverde in 2021 lezersharten, als sobere maar schitterende allegorie over stil verzet. Op een anoniem eiland verdwijnen allerlei dingen, van hoeden en rozen tot boten. Daar zit de geheugenpolitie achter: wat uitgewist is, moet vergeten blijven. Wie wél nog herinneringen bewaart, krijgt het zwaar te verduren. Een jonge schrijfster poogt samen met haar redacteur het onherroepelijke verlies te verijdelen. (DL)

Cossee, 22,99 euro. Vertaling Luk Van Haute.

Jonathan Coe, Meneer Wilder en ik

Jonathan Coe heeft vele passies, maar de grootste is ongetwijfeld die voor Billy Wilder, de regisseur van kaskrakers als Sunset Boulevard, Some Like it Hot en The Apartment. Daarom schreef hij een roman over de grootste miskleun uit Wilders carrière, Fedora, want falen is interessanter dan slagen. Het werd een boek vol liefde en mededogen, over ouder worden en de pijnlijke wissel van de generaties. (MV)

De Bezige Bij, 20,99 euro. Vertaling Otto Biersma.

Tamsin Calidas, Ik ben een eiland

Tamsin Calidas en haar man Rab beslisten bijna twintig jaar geleden om Londen in te ruilen voor een afgelegen Schots eiland waar 120 mensen wonen. Ze werden er ronduit vijandig ontvangen, maar gaven niet op. Tamsin toch niet, want Rab hield het al gauw voor gezien en liet haar daar alleen achter in de miserie. Tot ze troost en kracht vond in de natuur om zich heen. Het lijkt een fabel, maar het is een memoir. (MV)

Pluim, 22,99 euro. Vertaling Hans Kloos

Lees meer

Robbert Welagen, Raam, sleutel

Wanneer de jonge schrijfster Karlijn door tv-journaliste Hanna wordt geïnterviewd, lijkt er een begeerte te ontspruiten. Maar door een verstrooidheid treedt er een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang waardoor diezelfde dag Karlijns vriend verongelukt. Rouw, schuldgevoel, de werking van toeval én verwarrende gevoelens schragen deze delicate, slim in elkaar geschroefde roman. Uitgepuurd Welagen-proza par excellence. (DL)

Nijgh & Van Ditmar, 18,50 euro.

A.F.Th. van der Heijden, Stemvorken

‘Ik zie die vrouwen voor me, ik zie wat ze doen, ik hoor wat ze zeggen’, zo verklaarde A.F.Th. van der Heijden over Stemvorken, het 888 pagina’s dikke magistrale achtste deel in zijn cyclus De tandeloze tijd. Alle stilistische trossen los, dat lijkt zijn motto in deze gulzige roman waarin hij zich zonder weerga in de vrouwelijke lust en lesbische liefde verdiept. En lof kreeg – van man en vrouw – voor de ingenieuze manier waarop hij dat deed. (DL)

Querido, 29,99 euro.

Marco Missiroli, Trouw

Liefde, trouw, ontrouw én zelfbedrog maken in deze ijzersterke roman gewiekste capriolen. De Milanese docent creative writing Carlo kan de begeerte voor zijn studente Sofia niet onderdrukken. Strandt zijn huwelijk met Margherita, die op haar beurt naar haar fysiotherapeut Andrea verlangt? Aangenaam meanderend loert Marco Missiroli diep in de ziel van zijn personages, die hun eigen leven spitsvondig analyseren. De beste Italiaanse roman van het jaar. (DL)

Cossee, 22,99 euro. Vertaling Hilde Schraa.

Kenzaburo Oë, Seventeen & Homo sexualis

Eindelijk gaf Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë op zijn zesentachtigste de toestemming om deze choquerende roman uit 1961 integraal opnieuw uit te geven. Indringend beschrijft Oë hoe een door masturbatie bezeten tiener zijn greep op de realiteit verliest, overal communistische complotten ziet en later met rechts-nationalistische vrienden een vredesbijeenkomst in Hiroshima verstoort. Oë’s obsessie met seks en macht hield Japan een nare spiegel voor. (DL)

Meulenhoff, 24,99 euro. Vertaling Luk van Haute.

Marian Engel, Beer

Een eenzame academica vat een onpeilbare liefde op voor een tamme bruine beer. Tot de wellust het roer overneemt. Deze controversiële roman uit 1976 van de Canadese Marian Engel beleefde dit jaar een onwaarschijnlijke revival. Fabel of parodie? Engel morrelt aan onze zekerheden, niet zonder elegantie én erudiete speelsheid, in deze duivels goed geschreven roman. Teder en scabreus, ja, het kan prima samengaan. (DL)

Koppernik, 17,50 euro. Vertaling Barbara de Lange.

Christian Kracht, Eurotrash

De Zwitserse globetrotter Christian Kracht behoort al lang tot de voorhoede van de Duitse literatuur en zet die status nog meer kracht bij met Eurotrash, magnifieke en ingenieuze ‘autofiction’ waarin de excentrieke miljonairszoon een onwaarschijnlijke, grimmige roadtrip onderneemt met zijn aan vodka en barbituraten verslaafde oude moeder. Thomas Bernhard meets Michel Houellebecq, met geniepige inkijkjes in de troebele Duits-Zwitserse (familie)geschiedenis. (DL)

De Arbeiderspers, 20,99 euro. Vertaling Peter J. Claessens.

Antonio Scurati, M. De man van de voorzienigheid

Tweede deel (na het bejubelde M. De zoon van de eeuw) van de ambitieuze trilogie over opkomst en val van Benito Mussolini, door Antonio Scurati opgevat als ‘documentaire roman’. Mussolini zweeft eerst op de rand van de dood met een maagzweer maar de ernst van zijn ziekte wordt verdonkeremaand. Scurati bestrijkt hier de periode van 1925 tot 1932, waarin Mussolini zich uitroept tot ‘Duce’, dictator van Italië. (DL)

Podium, 29,99 euro. Vertaling Jan van der Haar.

Lees meer

Amanda Gorman, The Hill We Climb

Het was een van de warmste momenten van het toen nog prille 2021: Amanda Gorman die ‘The Hill We Climb’ voordroeg bij de inauguratie van VS-president Joe Biden. Glorieus zette een heel genre internationaal op de kaart: slam & spokenwordpoëzie kreeg ook bij ons zijn welverdiende erkenning. Na enige heisa werd het gedicht uiteindelijk door spokenwordartieste Zaïre Krieger vertaald. (DL)

Tweetalige editie, Meulenhof, 12,99 euro. Vertaling Zaïre Krieger.

Hervé Le Tellier, Anomalie

Hamvraag van Anomalie is wat er gebeurt als je andere levenskeuzes maakt. De passagiers van een turbulente Air France-vlucht van Parijs naar New York landen in maart 2021, en dan later in juni opnieuw, onwetend van wat zich intussen in hun leven voltrok. Tot een verdubbeling van liefst 243 personages optreedt. Goncourtwinnaar Le Tellier koppelt spanning, filosofie en milde sciencefiction in deze zeer vernuftige, bravourerijke roman. (DL)

Xander Uitgevers, 21,99 euro. Vertaling Andreas Dijkzeul.

Mark Solms, De verborgen bron. Op reis naar de oorsprong van het bewustzijn

Wat is ons bewustzijn? Een paar kubieke millimeters hersenstam die op gevoelsprikkels reageren en die we gemeen hebben met vissen. De wereldvermaarde Zuid-Afrikaanse neuropsycholoog Mark Solms combineert neurowetenschap, wiskunde, natuurkunde en psychologie tot een weergaloos interessant boek dat aantoont waarom HAL uit 2001: A Space Odyssey binnenkort werkelijkheid is. (MV)

Athenaeum, 35 euro. Vertaling Maarten van der Werf en Brenda Mudde.

Delphine Lecompte, Beschermvrouwe van de verschoppelingen, deel 1 en 2

Delphine Lecompte, dichteres en Bekende Vlaming met tegenzin, schrijft nu ook proza alsof er een razende Roeland in haar is gevaren. Dit jaar bombardeerde ze ons met twee delen Beschermvrouwe van de verschoppelingen, waarin haar recente prozastukken uit onder meer Humo en De Morgen zijn verzameld, vol ongerijmde jeugdherinneringen, gêneloze bedenkingen, malicieuze observaties en natuurlijk een batterij ‘allesbehalve aaibare meningen’. (DL)

De Bezige Bij, 20,99 euro.

Richard Wrangham, De goedheidsparadox

Net zoals de hond of het paard zijn wij mensen gedomesticeerde wezens. Het enige verschil is dat we onszelf gedomesticeerd hebben. We zijn daardoor minder agressief geworden tegenover degenen om ons heen en we hebben vrouwelijker trekken gekregen. Maar wanneer het op ons gedrag tegenover vreemden aankomt, zijn we nog net zo agressief als alle andere primaten die met schaarste worden geconfronteerd. (MV)

Hollands Diep, 23,99 euro. Vertaling Marieke van Muijden en Bep Fontijn.

Lees meer

Lale Gül, Ik ga leven

Sensatie van het jaar in Nederland, bekroond met de NS Publieksprijs. De in een streng islamitisch gezin opgegroeide Büsra is heel bedreven in het stiekem vieren van de teugels, van afspreken met jongens en make-up dragen. In haar stilistisch grillige memoir Ik ga leven rekent de jonge Turks-Nederlandse Lale Gül taboeloos en spotzuchtig met haar opvoeding af. ‘Is God dan blij met mijn tragedie?’ (DL)

Prometheus, 19,99 euro.

Lees meer

Tom Naegels, Nieuw België. Een migratiegeschiedenis 1944-1978

In Naegels’ heldere vertelstijl wordt de migratiegeschiedenis van ons land een boeiend verhaal met vele laagjes: van persoonlijke getuigenissen tot de soms cynische politieke besluitvorming en de bredere internationale context. Dankzij grondige research maakt Naegels zijn torenhoge ambitie waar. Die formuleerde hij in deze krant aldus: ‘om met dit boek het uiterst gepolariseerde debat te overstijgen en het thema los te zien van de intense emoties en meningen’. (EM)

Uitgeverij Lannoo, 34,99 euro.

Lees meer

Juli Zeh, Onder buren

Juli Zeh weet altijd feilloos in de wondes van het hedendaagse Duitsland te peuteren, hier aan het einde van het Merkel-tijdperk en met een pandemie op de achtergrond. In Onder buren is de Berlijnse Dora naar een lintdorp in een Oost-Duits no man’s land verhuisd. Maar daar stuit ze op vooroordelen, zwakheden, racisme en angsten. Zet ze haar eigen vastgeroeste ideeën op de helling? Zeh stouwt haar sombere boek vol met actuele thema’s. (DL)

Ambo Anthos, 24,99 euro. Vertaling Annemarie Vlaming.

Charlotte Van den Broeck, Aarduitwrijvingen

In haar nieuwste dichtbundel Aarduitwrijvingen exploreert Charlotte Van den Broeck thema’s als vrouwelijkheid, schildpaddenseks en ‘consent’. Maar ook ecokritiek komt om de hoek kijken. Of is het vooral de taal die glorieert? Een uitdagende, zintuiglijke bundel die je ook spontaan aan het googelen zet. Naar de creosootplant, bijvoorbeeld. ‘Dichters hebben de omweg van de metaforen nodig om bepaalde onderwerpen aan te snijden.’ (DL)

De Arbeiderspers, 20,99 euro.

Lees meer

Mark Stevens & Annalyn Swan, Francis Bacon. Openbaringen

Duizendvierentwintig (1.024!) pagina’s Francis Bacon. Dat is even slikken. Maar de uiterst gedetailleerde biografie van Pulitzer Prize-winnaars Mark Stevens en Annalyn Swan over de beruchte en bezeten Engelse kunstschilder is soepel leesbaar. Het uitvoerig geïllustreerde Openbaringen valt wellicht moeilijk te overtreffen. Temeer daar ze nieuwe onthullingen aandragen, over Bacons ziekelijke jeugd in Ierland en zijn turbulente societyleven in Soho tot zijn Madrileense sterfbed. (DL)

Het Spectrum, 49,99 euro. Vertaling Rob de Ridder en Eric Strijbos.

Patricia Lockwood, Hier hoor je niemand over

Lockwood was ooit een vedette op Twitter, schreef gedichten, essays en memoires, en verrast met deze hoogst originele debuutroman, die de shortlist van de Booker Prize haalde. Als een scherpe observator rekent ze met zichzelf en haar generatie af: hoe geweldig we allemaal zijn online, en hoe hulpeloos en eenzaam we een weg zoeken in het echte leven, met echte gevoelens en echte mensen. (EM)

Atlas Contact, 224 p., 22,99 euro. Vertaling Nicolette Hoekmeijer.

Matias Faldbakken, Wij zijn met vijf

Uiterst kostelijke Noorse roman op de schopstoel tussen horror, mythologie en sciencefiction en toch verankerd in de dagelijksheid. Matias Faldbakken voert ex-wildebras Tormod Blystad op die nu gedijt in een gezapig burgerleventje. Wanneer de gezinshond Snusken sterft, flikt hij voor de kinderen een surrogaat uit rode klei en kunstmest. Helaas, die ‘intelligente plasticine’-klomp slaat compleet op drift. U weet niet wat u leest. (DL)

Oevers, 19,95 euro. Vertaling Michiel Vanhee en Sofie Maertens.

Chimamanda Ngozi Adichie, Gedachten over rouw

“Waarom heb ik zo’n doffe pijn in mijn lendenen? Dat komt van het huilen, wordt me verteld. Ik wist niet dat we met onze spieren huilden.” In Gedachten over rouw eert Chimamanda Ngozi Adichie haar overleden vader, emeritus professor James Ngozi Adichie, en “zijn leven vol liefdadigheid en wijsheid”: “De lagen van verlies maken dat het leven papierdun aanvoelt.” (DL)

De Bezige Bij, 14,99 euro. Vertaling Hien Montijn.

Lieke Marsman, In mijn mand

Het was pas januari, toen Lieke Marsman ons in deze uitgepuurde dichtbundel alle ingrediënten schonk om heel 2021 moed uit te tappen. De Nederlandse Dichter des Vaderlands strijdt zelf tegen kanker, en fileert met een scherpe pen de kwalen van vandaag. Gedichten vol wanhoop en woede, maar altijd omzwachteld met een windeltje van humor: ‘God met een stuk wc-papier uit z’n broek en dat is hoe we hem kunnen vinden.’ (EM)

Pluim, 64 p., 21,99 euro

Imbolo Mbue, Hoe mooi wij waren

Een Amerikaanse oliemaatschappij vervuilt in de Niger-delta het water en de gronden eromheen. Mensen moeten verhuizen, maar de centrale overheid doet niets aangezien die van de oliedollars leeft. Tot Thula het verzet organiseert. Mbue schreef een boek dat met beide voeten in de Afrikaanse werkelijkheid staat, clichés over goed en kwaad vermijdt en een ode brengt aan de kracht van vrouwen. (MV)

De Bezige Bij, 26,99 euro. Vertaling Heleen Oomen en Jeske van der Velden.

Mark Elchardus, Reset

In zijn magnum opus voert socioloog Mark Elchardus een spannende dans op met de polemist Mark Elchardus. Een door een imposante leeslijst begeleide aanklacht tegen het neoliberale individualisme vloeit over in een soms provocerende herwaardering van de wil van ‘het volk’. De voorstellen klinken niet allemaal even overtuigend, maar Reset is wel een boek dat al wie met politiek begaan is – links en rechts – tot een mening dwingt. (BE)

Ertsberg, 39,95 euro.

Lees meer

Heleen Debruyne, De huisvriend

Een persoonlijk, weliswaar deels gefictionaliseerd relaas over een familie in West-Vlaanderen, geschreven met milde spot. Dit knappe memoir van Heleen Debruyne over het beknellende gezinsleven van de jaren 1960 roept vragen op, als: waarom lieten haar grootouders hun zoon bij een rijke pedofiel logeren? Scènes over het universum van haar grootouders doorsnijdt Debruyne met essayistische zijsprongen en reflecties op haar eigen bestaan. (VK/DL)

De Bezige Bij, 21,99 euro.

Lees meer

Blake Bailey, Philip Roth. De biografie

‘Blake Bailey laat ons Roth weer zien hoe hij was toen hij nog als jongeling aan zijn beklimming van de Olympus begon. Nog niet rijk, oud en wijs, maar ambitieus, verbeten, onzeker’, met ‘een gigantische dosis talent’, aldus Joost de Vries over de smeuïge maar ook prima geresearchte Philip Roth-biografie. Volgens Connie Palmen zit het boek ‘vol menselijke details, grappen, neuroses, concurrenties, kleine veelzeggende anekdotes’. ‘Onthutsend intiem’, schrijft ze. De biograaf is intussen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. (DL)

De Bezige Bij, 49,99 euro.

Lees meer

Eric Min, Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs

Er kunnen nooit Parijsboeken genoeg zijn. Eric Min voorzag ons dit jaar van een erudiete turf waarin hij in het voetspoor trad van Vlaamse en Nederlandse kunstenaars die tussen 1850 en 1950 (tijdelijk of langduriger) hun heil zochten in de Ville Lumière, van Rops tot Claus. In Gare du Nord viert hij ook persoonlijke dada’s bot zoals Marthe Donas en Antoine Wiertz. (DL)

Pelckmans, 29,99 euro.

Caroline Lamarche, Nacht op klaarlichte dag

Een jonge vrouw uit een welgesteld gezin leidt een schijnbaar onbeduidend bestaan als bediende op een reisbureau. Ze onderhoudt een seksuele relatie met de gehuwde Gilles. Tot ze droomt over een onbekende man die – gehuld in een rode verentooi – haar gewelddadig overmeestert. Na een reactie op een contactadvertentie volgen in smoezelige rendez-voushotels drie sm-ontmoetingen met een ‘rosse man’. Vlijmscherpe, ophefmakende roman van Caroline Lamarche, nu in een sublieme Nederlandse vertaling. (DL)

Vleugels, 23,95 euro. Vertaling Katelijne De Vuyst.

Lees meer

Karl Ove Knausgård, De morgenster

‘Een roman over de dood waar hij altijd al tegenaan zat te hikken’, zo vond onze recensent over het alweer lijvige, onheilspellende De morgenster. Er gebeuren vreemde dingen, in gang gezet door een grote ster die plots aan de hemel verschijnt. ‘Op magistrale wijze verbindt Knausgård gewone mensenlevens aan grote filosofische vragen over de zin van het bestaan, het nut van religie en de toekomst van de aarde.’ (VK/DL)

De Geus, 25,99 euro. Vertaling Marin Mars.

Jonathan Holslag, Van muur tot muur. De wereldpolitiek sinds 1989

‘Hoe is het verloren gegaan, dat sprankje hoop dat brute machtspolitiek plaats zou kunnen maken voor een heilzame wereldorde?’, vraagt VUB-professor Jonathan Holslag zich in Van muur tot muur af. Om vervolgens een genadeloze analyse te maken van het liberale Westen dat sinds de val van de Berlijnse Muur zijn eigen economische mondialisering en democratisering naar de vaantjes helpt, door zaken te doen met dictaturen. (MR)

De Bezige Bij, 34,99 euro.

Lees meer

Denis Mukwege, De kracht van vrouwen. Een verhaal van moed en veerkracht

“Het is mijn wens dat dit boek niet alleen wordt gelezen door vrouwen maar ook door mannen. Zodat ze beseffen dat er zoveel moet gebeuren om een vrouw als gelijke te behandelen”, aldus Nobelprijswinnaar-dokter Denis Mukwege (66). Het adembenemende De kracht van vrouwen verbindt de verhalen van overlevers van verkrachtingen in zijn Oost-Congo met dat van lotgenotes in de hele wereld, van Erbil tot Seoel, New York, Parijs en Brussel. (MR)

De Bezige Bij, 24,99 euro.

Lees meer

Olivia Laing, Ieder een lichaam

Ons lichaam is een bron van plezier en van pijn, zowel kwetsbaar als krachtig, complex als problematisch. In Ieder een lichaam onderzoekt de Britse essayiste Olivia Laing de geneugten en valkuilen van ons broze lijf, dat ons ook kan bevrijden. Ze put uit eigen ervaringen, maar gaat ook te rade bij Wilhelm Reich, Nina Simone, Sigmund Freud, Susan Sontag en zelfs Malcolm X. Spits, meeslepend en alweer origineel. (DL)

Atlas Contact, 22,99 euro. Vertaling Henny Corver.

Bart Chabot, Hartritme

In Hartritme, deel twee van zijn autobiografische exploraties, richt springveer Bart Chabot de lens op overleden hartsvrienden als Herman Brood, Jules Deelder en Martin Bril. En op zijn eigen opgang als podiumdichter, ‘televisiegrapjas’ en ‘beeldbuisnar’. Chabot vertelt alsof er een ventiel is opengesprongen. Franjeloos is zijn stijl, de rocamboleske belevenissen stuwen zijn roman voort. (DL)

De Bezige Bij, 24,99 euro.

Julian Sancton, Waanzin aan het einde van de aarde

Een winter lang vastliggen in het ijs bij Antarctica is een nachtmerrie die uitkwam voor de bemanning van het schip waarmee de Belg De Gerlache in 1897 de magnetische zuidpool wilde vinden. Drie inktzwarte maanden: daar kun je knettergek van worden. Sancton beschrijft de expeditie zo spannend dat je wel moét meevoelen met de ellende. (RH/VK)

Hollands Diep, 24,99 euro. Vertaling Frans Reusink.

Lees meer