Honderdduizenden doden en gewonden, miljoenen ontheemden, volledige steden in puin.

De tol van twee jaar oorlog in Oekraïne is groot, zowel aan Oekraïense als aan Russische zijde.

Voorlopig leverde het Rusland slechts 18 procent van het Oekraïense grondgebied op.

Twee jaar oorlog in Oekraïne: elf sleutelmomenten

Tekst Tommy Thijs Longread Jan Straetmans

Maar terwijl de invasie voor de Russen behoorlijk vlot loopt in het zuiden en het oosten, stokt ze in het noorden en in de voorsteden van Kiev. De lange Russische colonnes blijken niet wendbaar genoeg en lopen vast op de Oekraïense verdedigers, die massaal bewapend zijn met antitankwapens en draagbaar luchtafweergeschut. Zo wordt er zwaar slag gevoerd om de luchthaven van Hostomel, die de Russen als steunpunt willen gebruiken voor de aanval op Kiev, maar dat mislukt. De hevige tegenstand van het Oekraïense leger en de regering onder leiding van president Volodymyr Zelensky, die ter plaatse blijft, geeft de Oekraïners hoop. Een maand na de invasie kondigt het Russische leger aan dat het zich “vrijwillig terugtrekt” uit het noorden.

Russische tanks rijden de voorsteden van Kiev binnen. © X: @ThomasVLinge

Poetin kondigt in allerijl een mobilisatie aan en roept 300.000 mannen onder de wapens. Ook worden in snel tempo schijnreferenda georganiseerd, zodat tenminste Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson officieel – maar illegaal – bij het Russische grondgebied worden opgenomen.

Het is ook in die laatste provincie, Cherson, dat het Oekraïense tegenoffensief moeizamer verloopt dan in Charkiv. Pas eind november kondigt het Russische leger aan dat het zich op de oostelijke oever van de Dnipro-rivier terugtrekt. Bij zijn vertrek uit provinciehoofdstad Cherson blaast het daarbij ook de enige overblijvende brug over die brede rivier op.

De beschadigde Antonovsky-brug over de Dnipro in Cherson. AP Photo/LIBKOS

Totale verwoesting in Bachmoet. Tyler Hicks / The New York Times

Tienduizenden artilleriegranaten, raketten en vliegtuigbommen zijn erop afgevuurd, meer dan 20.000 Russische soldaten, voornamelijk gerekruteerde Russische gevangenen uit het Wagner-huurlingenleger, zijn er omgekomen nadat ze bij de zoveelste frontale aanval recht ‘de vleesmolen’ werden ingestuurd. Die term gebruikten de Oekraïners voor de ware slachtpartij die er werd aangericht bij de aanhoudende aanvallen die keer op keer vastliepen. Maar ook aan Oekraïense zijde zijn de verliezen groot, al worden nooit officiële cijfers vrijgegeven.

Ook intern blijkt de slag om Bachmoet een strijd: Wagner-baas Jevgeni Prigozjin klaagt steeds vaker over de gebrekkige ondersteuning van het reguliere Russische leger, en de verovering van Bachmoet is vooral voor hem een serieuze opsteker.

Bekijk hier meer dronebeelden van een volledig kapotgeschoten Bachmoet na tien maanden strijd.

Maar al snel slaat de realiteit keihard toe. Zonder luchtoverwicht zijn de weinige Oekraïense mijnopruimingstanks die de immense mijnenvelden moeten vrijmaken, een vogel voor de kat. Russische aanvalshelikopters vuren genadeloos de ene antitankraket na de andere af, vanaf meer dan tien kilometer afstand. Ze hoeven niet te vrezen neergehaald te worden door de Oekraïners, die niet over moderne gevechtsvliegtuigen beschikken en onvoldoende luchtafweer hebben. Troepen die achter het eerste uitgeschakelde voertuig vast komen te zitten, zijn vervolgens een vogel voor de kat voor de Russische artillerie.

Mijnenvelden: Oekraïense mijnopruimingstanks worden door Russische drones gelokaliseerd en door aanvalshelikopters onder vuur genomen. Troepen achter de tanks komen in een kwetsbare positie te zitten. Zware verliezen: Vele van de door het Westen geleverde Bradley- en Leopard-tanks gaan verloren. © Reuters

Uiteindelijk zal het offensief in drie maanden ongeveer 370 vierkante kilometer terreinwinst opleveren: veel minder dan op voorhand werd gehoopt, en minder dan de helft van de Russische terreinwinst van 2023. In november geeft opperbevelhebber Valeri Zaloezjny toe dat het offensief in een patstelling is terechtgekomen.

Rusland neemt Oekraïense tanks onder vuur. © X: @OAlexanderDK

Op 13 september worden zowel het Russische oorlogsschip Minsk als de onderzeeër Rostov-aan-de-Don in de haven van Sebastopol getroffen door Britse Storm Shadow-raketten. Negen dagen later treft Oekraïne tijdens operatie ‘Krabbenval’ de hoofdprijs, wanneer het het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in dezelfde stad weet te raken. Volgens Oekraïne komen daarbij ook 34 Russische officieren om het leven, onder wie admiraal Viktor Sokolov, de commandant van de vloot. Rusland ontkent dat en komt met video’s op de proppen die moeten bewijzen dat Sokolov nog in leven is.

Oekraïne treft het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol.

In elk geval noemen militaire waarnemers de Oekraïense aanvallen op de Krim een succes waar ook de rest van de wereld van profiteert. Zonder eigen marine is Oekraïne erin geslaagd een groot deel van de Russische vloot te dwingen veiligere oorden op te zoeken, in de Russische havens ten oosten van de Krim. Daardoor kan Oekraïne in de Zwarte Zee opnieuw een corridor openen waarlangs internationale schepen opnieuw graan uit de Oekraïense havens richting wereldmarkt kunnen vervoeren.