Jelnja, Rusland, 1 november 2021. © AFP
Jelnja, Rusland, 19 januari 2022. © AFP
Belgorod, Rusland, 21 februari 2022. © EPA
Mozir, Wit-Rusland, 22 februari 2022. © AFP
Behalve het halfuur tijdsverschil blijkt Boedanovs voorspelling uiteindelijk volledig te kloppen. Wanneer Poetin aan zijn toespraak begint, vliegen de eerste kruisraketten over Kiev en andere Oekraïense steden. Op drie fronten tegelijkertijd wordt de aanval gelanceerd: in het noorden met als doel Kiev, in het oosten in de Donbas en in het zuiden vanaf het schiereiland de Krim.
Maar terwijl de Russen in het zuiden zonder al te veel problemen oprukken, loopt het van bij de start minder vlot in Kiev. De hoofdstad blijkt veel beter verdedigd dan gedacht. In twee dagen tijd deelt de stad tot 25.000 wapens uit aan burgers, Oekraïens president Volodymyr Zelensky roept de inwoners op massaal molotovcocktails te maken. Van het vermeende plan om Kiev in drie dagen in te nemen, Zelensky en zijn regering omver te werpen en te vervangen door een pro-Russische marionettenregering blijft al snel niets meer over.
Tekenend voor de Russische chaos zijn de gevechten om de luchthaven van Hostomel, 30 kilometer ten noordwesten van Kiev. Drie uur na het begin van de invasie worden daar tientallen Russische Mi-8-transporthelikopters en Ka-52-gevechtshelikopters opgemerkt. Bedoeling is er een luchtbrug op te zetten om manschappen en materieel aan te voeren voor de belegering van Kiev zelf.
5 maart 2022: een Russische helikopter wordt ten noorden van Kiev neergehaald. © @IAPonomarenkoMaar de Russen lijken de Oekraïense verdediging schromelijk te onderschatten. Meerdere van hun helikopters worden met draagbare luchtdoelraketten neergehaald. Ter plekke ondervinden de Russische luchtlandingstroepen meer weerstand dan verwacht. Een Oekraïense tegenaanval in de namiddag drijft de Russen terug, de Russische Iljoesjin Il-76-transportvliegtuigen met versterkingen kunnen niet anders dan rechtsomkeert maken.
De luchthaven zal uiteindelijk pas de volgende avond in Russische handen vallen, met zoveel schade dat de landingsbaan niet meer gebruikt kan worden. “In principe was het plan van de Russen goed bedacht”, zegt militair historicus Tom Simoens (Koninklijke Militaire School Brussel) een jaar na datum. “Maar ze gingen ervan uit dat er weinig tot geen weerstand zou zijn. Die was er wel, en een helikopter boven vijandelijk grondgebied is bijzonder kwetsbaar. De special forces die wel konden landen, zijn perfect geschikt om 24 tot 48 uur te overleven en de komst van versterkingen mogelijk te maken. Alleen zijn die er nooit in voldoende mate gekomen.”
In Kiev neemt Zelensky intussen samen met zijn naaste medewerkers een video op, buiten op straat aan het presidentieel paleis. “We zijn hier. Onze troepen zijn hier. Onze mensen zijn hier. Om de vrijheid van ons land te beschermen.”
De communicatie van Zelensky in die eerste dagen, maar ook later, zal cruciaal blijken, blikt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) terug. “Denk ook aan de legendarische zin ‘Ik heb geen lift nodig, wel munitie’ als antwoord op een Amerikaans aanbod tot evacuatie. Daarmee gaf hij zowel zijn bondgenoten als zijn eigen bevolking een belangrijk signaal van verzet.”
Snel begint ook Rusland te beseffen dat Zelensky nergens heen gaat en dat Kiev misschien toch te hoog gegrepen is. Midden maart kondigt Oekraïne een tegenoffensief aan. Twee weken van nederlagen later zegt het Kremlin zich “vrijwillig” terug te trekken om te focussen op de Donbas en het zuiden.
Op dat moment heeft Rusland zijn maximale gebiedscontrole al bereikt: 163.000 vierkante kilometer, net geen 27 procent van het Oekraïense grondgebied. Met de aftocht gaat in enkele dagen tijd 37.000 vierkante kilometer verloren.
Volgens de Oekraïense generale staf heeft Rusland in vijf weken 18.000 manschappen en duizenden voertuigen verloren. Het Kremlin ontkent de cijfers en ze zijn onafhankelijk niet te verifiëren.
Roebizjne, vlak bij Severodonetsk. © EPA
Dovhenke, vlak bij Severodonetsk. © EPA
Severodonetsk. © AFP
Toch zal het een pyrrusoverwinning blijken voor de Russen, zeggen Simoens en Quanten eensgezind. “Eén vaststelling van deze oorlog is hoe belangrijkurban warfare is gebleken”, aldus Simoens. “Het verzet van de Oekraïners in steden als Severodonetsk was cruciaal om tijd te winnen, de Russen uit te putten en ervoor te zorgen dat ze niet elders ingezet konden worden.”
Loopgraaf aan de Somme, Frankrijk, 1917.
Loopgraaf bij Bachmoet, Oekraïne, 2022.
De regen en de modder doen de oorlog in de Donbas vanaf het najaar in een patstelling verzanden die meer aan de Eerste Wereldoorlog dan aan een modern conflict doet denken. “Ik had nooit gedacht dit soort beelden ooit nog te zien”, zegt historicus Simoens. “Maanlandschappen vol kraters, soldaten die in de kou kniediep in het water en de modder staan in hun loopgraaf. Maak de beelden van november en december zwart-wit en je waant je in 1916.”
De verliezen stapelen zich bovendien aan beide kanten op: Amerikaans stafchef Mark Milley schat begin november dat zowel Rusland als Oekraïne “minstens 100.000 gesneuvelden en gewonden” telt.
Ondertussen start het Kremlin een nieuwe campagne, met de winter als wapen: vanaf 10 oktober storten week na week zwermen Iraanse kamikazedrones zich te pletter op de energiecentrales van het land, met één doel: zoveel mogelijk burgers letterlijk in de kou zetten. Met geavanceerde luchtafweer slaagt Oekraïne er slechts mondjesmaat in zich beter tegen de aanvallen te verdedigen.
De patstelling aan het front, maar ook andere signalen – zoals de nieuwjaarstoespraak van Poetin waarin hij de Russen voorbereidt op een lange oorlog van mogelijk meerdere jaren en de mobilisatie die gewoon voortgaat – geven de Oekraïners symbolische munitie voor hun pleidooi om meer en zware wapens.
Begin januari zwichten Frankrijk, Duitsland en de VS en beloven ze gepantserde gevechtsvoertuigen te leveren, die Oekraïne in staat moeten stellen zich te verdedigen tegen een verwacht Russisch lenteoffensief.
Een week later breken de Britten de nog grotere ban door als eerste moderne zware gevechtstanks te beloven. Voor premier Rishi Sunak moeten die helpen “de Russen terug te dringen”. Na nog eens twee weken van zware druk gaan ook Duitsland en de VS overstag. Duits bondskanselier Olaf Scholz belooft veertien Leopard 2-tanks en zal andere landen als Polen niet tegenhouden als zij hun tanks van Duitse makelij willen leveren. Amerikaans president Joe Biden komt op zijn beurt met moderne Abrams-tanks over de brug.