40 memorabele interviews uit 40 jaar De Morgen

Herlees ze hier allemaal

40 jaar journalistiek betekent ook 40 jaar interviews. Sommige zetten iets in gang, soms op maatschappelijk vlak, vaak op menselijk vlak. Uit alle interviews hebben wij er 40 voor u geselecteerd. Op hun eigen manier zijn ze onvergetelijk. Omdat ze ontroerden, inspireerden, deden lachen of gewoon omdat ze uitblinken in schoonheid. We wensen u veel leesplezier.

‘Het Vlaams Blok speelt met een vlammenwerper boven een gasbel’

Bijna dag op dag een jaar voor Zwarte Zondag spreekt Yves Desmet met Paula D’Hondt, toen koninklijk commissaris voor het Migrantenbeleid. Terwijl migratie intussen soms wel het enige thema lijkt tijdens verkiezingscampagnes, “behoort migrantenpolitiek in de geest van vele politici nog tot marginaliteit”, zo zegt ze zelf.  Maar ze ziet de haat groeien. “Toen die gasten van het Vlaams Blok bij mij zijn binnengevallen, heb ik de verschrikking op het gezicht van mijn man en mijn kinderen gezien.”

Lees nu

‘Filip kan het niet’

Dat het vertrouwen in Filip als koning nog altijd broos lijkt, komt (deels) door de bekentenissen van oud-grootmaarschalk Herman Liebaers in De Morgen. Wanneer hij ziet hoe Filip, toen nog een jonge kroonprins, wordt klaargestoomd om zijn vader op te volgen, bekent Liebaers zich grote zorgen te maken: moet deze man straks koning van België worden? “Hij loopt als een hondje mee, handjes schudden. Een droevig geval.”

Lees nu

Herman Brusselmans na 16 boeken: ‘En nu stop ik met schrijven’

Bijna een kwarteeuw geleden kondigt Herman Brusselmans aan dat hij stopt met schrijven. Op zijn 37ste heeft hij 16 boeken gepubliceerd. Meer dan genoeg, het is op. “Wat ik dan wel ga doen? Een anoniem, stom jobke.” Uiteindelijk bleek dit niet de grote carrièreswitch voor Brusselmans, wel voor de journalist die het interview afnam. Na deze publicatie belde Guy Mortier naar Jörgen Oosterwaal met de vraag om voor Humo te komen werken.

Lees nu

Het einde van een partijvoorzitter

In 1996 was Johan Van Hecke een van de boegbeelden van de christendemocraten. ‘Was’, want de relatie van de getrouwde partijvoorzitter met journaliste Els De Temmerman betekent het einde voor hem. Het nieuws past allesbehalve bij de CVP-waarden en hij neemt ontslag. Aan Yves Desmet doet hij zijn verhaal: “Een topfiguur uit de CVP zei: ‘Beoefen de christelijke deugd bij uitstek: hypocrisie, want dat doen we toch allemaal.’”

Lees nu

Drie commentatoren en een begrafenis

We schrijven 2002. De ontzuiling heeft de christendemocratie geen goed gedaan: CD&V zakt in de peilingen voor het eerst onder de 20 procent. Manu Ruys, Leo Marynissen en Rik Van Cauwelaert snijden de partij open op de operatietafel: “Deze patiënt is terminaal.”

Lees nu

Nooit zot van glorie geweest

Het was met grote schroom dat Hugo Camps naar zijn grote jeugdliefde, Rik Van Looy, trok. Verlammingsangst in de benen. Twijfel ook, want wat vraag je aan een legende? In de jaren vijftig waren Rik en zijn vrouw Nini bijna buitenaards. “Ik was een heerser in het peloton. Maar achter de façade van succes ben ik toch altijd mezelf gebleven.”

Lees nu

De 10 levenswijsheden van Jan Hoet

“Bijna de hele wereld was tegen de dingen die ik deed. Maar heb ik een alternatief? Kan ik iets anders doen dan wat ik doe?” De bevlogenheid van Jan Hoet was legendarisch. Wie was beter geplaatst dan hij om te antwoorden op de simpele vraag: leven, hoe doe je dat?

Lees nu

De gangbangs van De Block

Maggie De Block had zichzelf een maand gegund om zich voor te bereiden op haar nieuwe bevoegdheid voor Asiel en Migratie. Was dat voldoende? Tijdens dit interview bleek al snel van niet, herinnert journaliste Tine Peeters zich. En toen moest de staatssecretaris nog over de ‘gangbangs’ van minderjarige migranten beginnen.

Lees nu

‘De liefde is uit tussen Antwerpen en mij’

Tien jaar lang was Patrick Janssens burgemeester van Antwerpen, zijn moeilijk lief dat hem van de ene op de andere dag liet zitten.“Ik ben blij dat dit mijn jongsten bespaard zal blijven. In het beste geval zullen zij later op zolder een bundel met krantenknipsels vinden, en verbaasd opkijken als ze zien dat het in de knipsels over hun vader gaat.”

Lees nu

‘Ik had die column over Stevaert niet mogen schrijven’

Als columnist en journalistiek fenomeen Hugo Camps 75 wordt, dan denk je: taart en champagne. Maar het feestvarken zelf hield het op ‘bloemen, noch kransen’. In Knokke maakten we de balans van zijn leven op. “Ik heb weinig bezittingen. Maar ik heb wél voor een klein appartement aan patrijsjes gegeten. Dat vind ik een verdedigbare keuze.”

Lees nu